Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

FEAR OF SILENCE : Το εκφραστικό "ανέκφραστο" της "εποχής των τεράτων"



Η βαθιά, παγερή, ατελείωτη σιωπή γεννά φόβο. Αλλά και αποδεικνύει φόβο. Βαθύ, ατέλειωτο, άθραυστο, ωσάν ταγμένο ποτέ να μην ξεπεραστεί. Ο εκφραστικός – ανέκφραστος της “εποχής των τεράτων” φόβος της σιωπής.

Το χορευτικό σόλο FEAR OF SILENCE (Φόβος της Σιωπής) είναι μια δεκαπεντάλεπτη χορογραφική πράξη αντίστασης στον φασισμό εμπνευσμένη από το “Αργοπεθαίνοντας” - τι εξαίρετο ποίημα! - του Πάμπλο Νερούδα. Το σόλο αποδίδει η Έλενα Χριστοδουλίδου απελευθερώνοντας “αργά και σταθερά” το χορευτικό σώμα και ξεπαγώνοντας “έναν προς έναν” τους εκφραστικούς κωδικούς του, από το εναρκτήριο σημείο της φοβικής ακινησίας ως τα πρώτα στάδια που ορίζουν το ξέσπασμα της ελευθερίας. 

Το FEAR OF SILENCE εξελίσσεται σε δυο παραστατικές φάσεις/ενότητες. Στην πρώτη του “πεισματικά ακίνητη” φάση αποδίδει το καθεστώς σιωπής που επιβάλλει ο φασισμός (σε κάθε εκδοχή του) τροφοδοτώντας τον φόβο και επενδύοντας στον φόβο. Στην δεύτερη φάση του αποδίδει τη συνθήκη απελευθέρωσης που δεν είναι άλλη από την αποτίναξη των δεσμών της σιωπής. Το “Αργοπεθαίνοντας” του Νερούδα  χρησιμοποιείται ως καταλύτης για την ανάδειξη του απελευθερωτικού μηνύματος: Τα ποιητικά λόγια προβάλλονται στο χορευτικό σώμα αποδίδοντας την διαρκή ανάγκη και διεκδίκηση της ελευθερίας. “Αργοπεθαίνει όποιος δεν αλλάζει συνήθειες … όποιος δεν μιλάει, όποιος σωπαίνει γι’ αυτά που γνωρίζει … όποιος δεν ρωτά γι’ αυτά που δεν γνωρίζει”. Διότι ο αγώνας ενάντια στον φασισμό απαιτεί πλήρη συνείδηση, διαρκή άρνηση του επιβαλλόμενου φόβου, βαθιά αντίληψη της ουσίας και της διαδικασίας της ελευθερίας που “είναι και απαιτεί πολλά περισσότερα από την απλή διαδικασία της αναπνοής”.

*Το σόλο Fear of Silence παρουσιάστηκε πρώτη φορά στη Λευκωσία στα τέλη του 2012, ενώ λίγους μήνες αργότερα (Μάιο 2013) συμμετείχε στο σημαντικό International Spring Festival που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην ισραηλινή πόλη Rishon Lezion.. Η επόμενη στάση του θα γίνει στην πόλη της Αθήνας, όπου το Fear of Silence θα μετάσχει στο Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών που πραγματοποιείται από 13 – 23 Μαρτίου 2014 στο ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ. Η παρουσία του έργου σε ένα φεστιβάλ με τα χαρακτηριστικά (μήνυμα, περιεχόμενο) του επικείμενου στην Αθήνα, μοιάζει να σφραγίζει όσο καμιά μέχρι σήμερα τον οικουμενικό έντονα αντί-φασιστικό χαρακτήρα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου