Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Υποβρύχια φωτογραφία, ελεύθερη κατάδυση, σπάνιος ελληνικός βυθός: Και όλα αυτά τα υπέροχα με μια και μοναδική ανάσα!

“Με μια ανάσα: Η Ελλάδα κάτω από την θάλασσα”: Η έκθεση για την κατάδυση και το υποβρύχιο περιβάλλον που θα φιλοξενηθεί στο Ίδρυμα Ευγενίδου από τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου (εκκίνηση για τα σχολεία στις 2/11 και για το γενικό κοινό στις 6/11) αναμένεται να είναι – πάτε στοίχημα; - μια από τις εντυπωσιακές εκθεσιακές στιγμές των τελευταίων χρόνων.

Υποβρύχια φωτογραφία, ελεύθερη κατάδυση, ελληνικός βυθός. Πέρα από την σπάνια, τη δεδομένη ομορφιά – έχετε αντίρρηση; - του ελληνικού υποβρύχιου τοπίου, και μια ιδιαίτερη εικαστική άποψη της καταδυτικής τελετουργίας αλλά και της συγκινητικής επαφής ανθρώπου και φυσικού περιβάλλοντος που αυτή απελευθερώνει. Αν έστω σε ένα μικρό ποσοστό αυτό το μέγα ζητούμενο υπηρετηθεί η εκθεσιακή μαγεία θα έχει στο έπακρο τελεστεί. Και είναι βέβαιο, εμπιστευτείτε μας, ότι το μέγα ζητούμενο θα υπηρετηθεί…

Όλες οι φωτογραφίες, όλο το εκθεσιακό υλικό, έχουν δημιουργηθεί με μια ανάσα! Την κράτησε μέσα του, την εξάντλησε στα όριά της, ο φωτογράφος και ελεύθερος δύτης Στέφανος Κόντος. Συμβατό με την αστείρευτη δύναμη της μιας και μοναδικής ανάσας και το αποτέλεσμα, δεν θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά. Οι ιδιαίτερες εκθεσιακές εικόνες αναδύουν ξεχωριστή δυναμική, απόλυτη αμεσότητα, αποδίδοντας   αυθεντικά τα συναισθήματα μιας επαφής (με τον υποβρύχιο κόσμο) επίσης αυθεντικής: απαλλαγμένης από την χρήση συσκευών και τεχνητών μέσων.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που, μέσα από εκθέματα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τον Ελληνικό υποβρύχιο χώρο αλλά και γραφικές αναπαραστάσεις  παρουσιάζεται η μοναδική δυναμική της ελεύθερης κατάδυσης - η «φυσική και ελεύθερη» επαφή με τον υποβρύχιο κόσμο –  το υποβρύχιο περιβάλλον και η ιδιαίτερη εμπειρία της διαβίωσης σε ένα «ξένο» και ανεξερεύνητο περιβάλλον. Πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι παράλληλα με την εκθεσιακή απόλαυση έχει προβλεφτεί και η δυνατότητα στους όποιους ενδιαφερόμενους να θέτουν ερωτήσεις και να λαμβάνουν χρηστικές απαντήσεις σε ουσιώδη ερωτήματα - όπως: ποια είναι η ευθύνη του ελεύθερου δύτη απέναντι στην προστασία του υποβρύχιου φυσικού περιβάλλοντος και την «ανθρώπινη επέμβαση» σε αυτό; - με τη συμβολή της έμπειρης στα των ελληνικών θαλασσών Free Dive Greece.


Με την αναγκαία υπόμνηση ότι για τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις ξεναγήσεις των ομάδων απαραίτητη είναι η κράτηση θέσης, τίποτε άλλο από μέρους πλην του αναγκαίου “να είστε εκεί” . Από αρχές Νοεμβρίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2015, από Τετάρτη ως Παρασκευή (ώρες 17:00 – 20:00) και κάθε Σαββατοκύριακο (ώρες 10:30 – 20:30) εξαιρουμένων των όποιων επίσημων αργιών.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου