Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Moving Silence - 5η χρονιά - στο Ίδρυμα ΆΡΤος, 11 Δεκεμβρίου 2015: Μουσική ανάσα ζωής στον βωβό κινηματογράφο, είσοδος ελεύθερη, παρουσία υποχρεωτική

Μια βραδιά αφιερωμένη στη σύγχρονη κινούμενη εικόνα και τον πειραματικό ήχο. Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά. Στο Ίδρυμα ΆΡΤος. Οι άνθρωποι του οποίου επιμένουν. Και επιμένοντας, αποδεικνύουν ότι θέλουν να κτίσουν πήχη, σημεία αναφοράς. Αναγκαία για την πρόοδο, για τον πολιτισμό.

Το 5ο ετήσιο Moving Silence πραγματοποιείται στα πλαίσια του 7ου X-Dream Festival (άλλος ένας πήχης που επιχειρείται επί χρόνια, 5+2 αυτός) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε. Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015 από τις 8 και 30 το βράδυ (και για όσο πάει) μουσικοί και συνθέτες θα “συναντηθούν” στον αισθαντικό χώρο του ΆΡΤος για να μοιραστούν με το κοινό (είσοδος ελεύθερη) μουσική που έχουν ειδικά συνθέσει για σύγχρονες χωρίς ήχο ταινίες της επιλογής τους. Το περιεχόμενο της προτεινόμενης εμπειρίας είναι αν μη τι άλλο σπάνιο, δυσεύρετο, πιθανότατα και μοναδικό: Προβολή της επιλεγείσας ταινίας με παράλληλη ζωντανή ερμηνεία του μουσικού κομματιού που η ταινία ενέπνευσε.

Η καινοτομία, η μοναδικότητα, δεν μπορεί να είναι αντιληπτή ως αυτοσκοπός, σε κάθε προσέγγιση που δηλώνεται ως σπάνια ή και μοναδική είναι επιβεβλημένη η αίσθηση (καταρχάς) και διατύπωση (συνακόλουθα) του συγκεκριμένου σκοπού που υπηρετείται. Το πράττουν με αδιαμφισβήτητα σαφή τρόπο/ λόγο τα μέλη του Moving Silence εξηγώντας με την πρέπουσα πεποίθηση ότι "κάθε ύφος εικόνας μπορεί να ωφεληθεί από τη γλώσσα του ήχου, ψηφιακού ή αναλογικού”. Το οποίο σημαίνει στην πράξη ότι – συνεχίζουν να εξηγούν τα μέλη του Moving Silence – “οι μουσικοί μπορούν να φέρουν μια νέα πνοή ζωής στον βωβό κινηματογράφο, που, δυστυχώς, έμεινε σιωπηλός για πολύ καιρό”.

Σκοποί της συγκεκριμένης υφής είναι και παραμένουν στη διάρκεια ισχυρισμοί (υποθέσεις εργασίας) η λειτουργική σημασία των οποίων μόνο στη μακρά διάρκεια επιβεβαιώνεται, κάθε φορά επιβεβαιωνόμενη έμπρακτα “επί σκηνής”: Επάλληλες μικρές δόσεις που διεκδικούν να προσαρμόζουν την αισθητική δυνατότητα σε διαρκώς πιο “προχωρημένα” επίπεδα λειτουργίας, σε νέους τρόπους συνάντησης με το καλλιτεχνικό (κινηματογραφικό στην περίπτωσή μας) περιεχόμενο. Εχέγγυα δεν (μπορούν να) υπάρχουν οριστικής/ τελεσίδικης επιβεβαίωσης, η διεκδίκηση είναι διαρκής και διαρκώς αβέβαιη. Είναι αυτή (και μόνο αυτή) η έννοια του πήχη σε ότι αφορά το απρόβλεπτο ανθρώπινο “ρευστό” οι ατελείωτες κινήσεις του οποίου απαγορεύουν κριτήρια ασφαλή/ συνθήκες ικανές (άρα και στιγμιαίες) να περί-ορίσουν την αέναη του πολιτισμού και της τέχνης πανανθρώπινη περιπέτεια. Η έννοια του πήχη στις υποθέσεις (εργασίας) του πολιτισμού και της τέχνης – αυτή που έντιμα προσπαθούν να υπηρετήσουν (και) οι ωραίοι άνθρωποι του ΆΡΤος - ορίζεται μόνο από την συνθήκη διαρκείας της ανάγκης.

Όσοι τιμάτε, όσοι αναγνωρίζετε τους ωραίους ανθρώπους του ΑΡΤος που υπηρετούν μεθοδικά  την ανάγκη να κτίζεται διαρκώς πήχης ώστε διαρκώς να υπάρχει (δεν υπάρχει άλλος τρόπος), πρέπει να είστε εκεί. Διότι μόνο αν είστε εκεί, μόνο όταν ο σεβασμός στην ανάγκη διαρκείας (του πήχη) είναι έμπρακτος, μόνο τότε ο πήχης – στις ρευστές υποθέσεις εργασίας του πολιτισμού και της τέχνης – υπάρχει. Είναι … εσείς που τον αναγνωρίζετε. Και αν έτσι έχει τότε και το απολαμβάνετε. Τότε είναι βέβαιο πως θα το απολαύσετε.

Τι είναι (με δυο λόγια) η πλατφόρμα κινηματογραφιστών και μουσικών Moving Silence

Η πλατφόρμα κινηματογραφιστών και μουσικών Moving Silence  ιδρύθηκε το 2009 στο Βερολίνο από τον μουσικό Marco Brosolo, τον κινηματογραφιστή Matthias Fritsch και τον παραγωγό Federico Bassetti με σκοπό να συνδέσει τις ρίζες του κινηματογράφου με την αισθητική της σύγχρονης εικόνας, τη ζωντανή παραγωγή μουσικής και πιθανές νέες τεχνολογίες. Είναι μια ποιητική, διαπολιτισμική προσπάθεια συνεργασίας σε μία εποχή υπερφορτωμένη με πληροφορίες.  Αγκαλιάζει τον πειραματισμό και τη συγχώνευση μεταξύ σύγχρονων μορφών οπτικής και ηχητικής. Εκδηλώσεις του Moving Silence έχουν οργανωθεί σε διαφορετικές ευρωπαϊκές πόλεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου