Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Όταν (και εάν) ο πολιτισμός αντιστέκεται στην κρίση: Ε, τότε, αν μη τι άλλο...

Όταν ο πολιτισμός αντιστέκεται στην κρίση…

Τότε, αν μη τι άλλο, οι γελοίες κοινοτυπίες, η αφόρητη μεγαλοστομία, η συνήθης των απαίδευτων ανθρώπων σοβαροφάνεια, σταδιακά οπισθοχωρούν. Και δίνουν τη θέση τους στην αληθινή έμπνευση, την πραγματική καλλιέργεια, την ευρηματική και δεόντως  ποικιλόμορφη εκφραστική έκρηξη. Τότε, κάτι τέτοιο (αρχίζει να) συμβαίνει.

Απολαύστε την εκφραστική έμπνευση, θαυμάστε την εκφραστική ποικιλία, υποκλιθείτε στην εκφραστική ευρηματικότητα! Τα δικαιούνται όλα αυτά αν μη τι άλλο οι επιλεγέντες τίτλοι των θεματικών ενοτήτων/ εισηγήσεων της ημερίδας με τίτλο “Όταν ο πολιτισμός αντιστέκεται στην κρίση” που πραγματοποιείται την επόμενη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου υπό την αιγίδα της Κυπριακής βουλής των αντιπροσώπων. Μη και λείψετε, είναι βέβαιο – εμπιστευτείτε μας - ότι η υψηλή εκφραστική ποιότητα που αποτυπώνεται στους τίτλους θα αντανακλάται και στο περιεχόμενο.

Προς επιβεβαίωση:

Πρωινή συνεδρία:

Η ανθρωπότητα και πάλι (σ.σ. την άτιμη, κάθε λίγο και λιγάκι) σε κρίση: Κύπρος, Ευρώπη, Κόσμος.   
-Αιτίες και επιπτώσεις της κρίσης
-Η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική (σ.σ. ε, βέβαια, είναι πάνω από όλα κρίση αξιών)
Επιπτώσεις της κρίσης στον πολιτισμό
-Η λογοτεχνία σε κρίση
-Κρίση και εικαστική δημιουργία
-Όταν το θέατρο βιώνει την κρίση
-Κρίση στα μουσικά δρώμενα

Απογευματινή συνεδρία

Ο πολιτισμός αντιστέκεται (σ.σ. έτσι μπράβο)
-Η πεζογραφία κόντρα στην κρίση
-Ποίηση και κρίση
-Η κρίση πάει θέατρο
-Η κρίση στη μεγάλη οθόνη
-Χρωματίζοντας την κρίση
-Ανθρώπων έργα εν μέσω (σ.σ. μα καλά, δεν είμαστε στο άκρο; δεν βγαίνουμε όπου νάναι;) κρίσης.


*Με τόσες πολλές συγκλίνουσες κρίσεις - βολές επί της μιας και μοναδικής Κρίσης (το δικαιούται, δίχως άλλο, το κεφαλαίο) που θα μας πάει, μια δυο ακόμα τέτοιες ημερίδες και θα την εκτελέσουμε, θα την τελειώσουμε. Και τι γίνεται με την άλλη, την εκ της φύσεώς της αποκλίνουσα από κάθε συγκεντρωτική ή ολοκληρωτική φόρμα κρίση, η εκφραστική έκρηξη της οποίας είναι και σημαίνει “πολιτισμός”; Άλλη, τελείως μα τελείως άλλη υπόθεση αυτή, παρακαλούμε πολύ μην δραπετεύετε από τα δοσμένα μέτρα εντός θέματος. Αυτή η υπόθεση έχει νόημα να συζητείται μόνο όταν και εάν είναι υπαρκτή. Όταν (και εάν) ο πολιτισμός αντιστέκεται…  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου